sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Yläkerrassa odottaa aamiainen

Kahvin tuoksu kantautuu yläkerrasta kun avaan oven. Suurista ruudullisista ikkunoista piirtyvien auringonsäteiden varjot luovat vastakkaiselle seinälle suloiset ruudukot. Minä pidän symmetriasta, se on turvallinen muoto. Asiat ovat omissa lokeroissan ,järjestyksessä, niille kuuluvilla paikoillaan. Eikä mikään hypähdä.
Kokolattiamatolla verhotut portaat yläkertaan ovat kapeat ja jyrkät, hyvin kapeat, siksi he muuttavat ikkunoista. Sinäänsä järkevää, kenenkään ei tarvitse kantaa painavia huonekaluja portaissa. Ja kyllä, siksi heidän nukkekotimaiset talonsa ovat vähän vinksallaan. Kallellaan eteenpäin. Ne eivät ole symmetriassa ja se ei minua haitta. Koska niiden kuuluu olla vinksallan. Ne näyttävät uhmakkan tietäviltä ja siltä, että ne haluavat olla ja ovat kuten heidän tekee mielensä olla. Ja minä rakastan heidän nukketalojaan.



BB Westviolet Jordaan oli ensimmäinen B&B majoitus, jossa olin koskaan viettänyt yötäni. B&B Westviolet sijaitsee Amsterdamin Jordaanin alueella, Läntisellä kanavakehällä, jonka talot ovat, väittäisin kaupungin kauneimpia, sekä kalleimpia. Vanhimmat talot ovat 1600 -luvilta ja tällaisella arkkitehtoorin ,sekä valokuvauksen innoittamalle henkilölle melkoinen herkkupala. Alue on rauhallinen, boheemin kaupunkilaisen kohtauspaikka. Jordaanin kadut ovat täynnä houkuttelevia kivijalkakauppoja, pieniä modernin taiteen taidegallerioita, tunnelmallisia kirjakauppoja. Alueella on runsaasti laadukkaita ravintoloita ja pieniä ruskeita kahviloita, jotka levittäytyvät kesäisin kaduille ulkopöytineen. Rembrandt vietti alueella viimeiset elinvuotensa, alueelta voi aistia historian väreet. Lähistöllä vain viiden minuutin kävelymatkan päässä sijitsee myös Anne Frankin talo, joka on mielestäni ihan ehdoton käyntikohde, pitkistä jonoistaan huolimatta.



Jordaanissa on myös kauniita, sekä rauhallisia kanavia, kuten Bloemgracht-kukkakanava, tai viehättävä puiden reunustama Egelantiersgracht (omenaruusun kanava) Priensengrachtin välittömässä läheisyydessä kohoaa ylväänä kaunis kupolikattoinen Westerkerk, jossa sijaitsee Rembrandtin nimetön hauta. Huipulta on mahtavat näkymät kaupungin kattojen ylle. 



Isäntä on kattanut meille pyöreän pöydän ääreen aamiaisen. Huone on pieni, vain tarpeellinen on tuotu huoneeseen. Tuoremehua, vastaleivottuja croissantteja, jotka hän on noutanut lähileipomosta, lettuja, mysliä, jogurttia, kaikkea ei voi edes rekisteröidä. Kahvi on valmiina. Viereisen talon ikkunasta vilkuttaa pieni poika ja minusta tunuu, että minä olen kotona. Keittiöön on lupa tulla milloin tahansa valmistaman itselleen pientä syötävää ja kaikki ruuat, sekä juomat ovat asukkaiden vapaassa käytössä. On rentouttavaa katsella ulos korkeista ikkunoista alas kadulle ja seurata tämän suurkaupungin rauhallista heräämistä tähän perjantaihin. 




Tyytyväiset asikkat ovat jättäneet isännälle värikkäitä post it -lappuja keittiön seinään. Lappuja on kymmeniä, ellei satoja ja jokaisessa kiitellään isännän lämmintä vieraanvaraisuutta, upeaa majoitusta, ensiluokkaista aamiaista. Hintatasoltaan Westviolet on keskivertohotelliyötä kalliimpi. 






Kaksi yötä tässä aamiaismajoituksessa maksaa n300€ ajankohdasta riippuen. Majoitus on erittäin suosittu ja mikäli tänne haluaa, on varaus viikonlopuksi tehtävä erittäin aikaisin, saatta olla, ettei edes puoli vuotta riitä. Olen viettänyt kymmeniä ja kymmeniä öitä hotelleissa, mutta tämä B&B vie näistä kaikista kirkkaan voiton



Iltapäivällä palamme takaisin kaupungilta. Huone on siivottu ja suuri raikas sänky houkuttelee syliinsä. Jätän takapihan oven raolleen ja hento tuulenvire heiluttaa verhoja. Kaupungin äänet kuuluvat vaimesti sisään. Jossain kauempana lapset pelaavat pallopeliä, satunnaiset ohikulkijat keskustelevat. Minä suljen silmäni ja nukahdan ihan hetkeksi. Kauempana laulaa mustarastas. 




Nähdään taas. Johanna, Moi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti