torstai 15. elokuuta 2019

Moottoripyörällä Hollannissa, Amsterdamista pohjoiseen

Olen käynyt Amsterdamissa useaan otteeseen, ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten. Kaikista käymistäni kaupungeista, juuri Amsterdam on minulle kaikkein rakkain ja tärkein. Rakastan kaupungin avointa ja rentoa ilmapiiriä, positiivisuutta ja sitä ennakkoluulottomuutta, joka kaupungista huokuu. Sen katuja, museoita, taloja. Avoimia korkeita ikkunoita, pieniä kanavakujia.
Rakastan.

Erään kerran, moottoripyörämatkallamme, päätimme kokeilla majoitusta air B&B.n kautta. Valitsimme sijainniksi Amsterdamista 13 km pohjoiseen sijoittuvan Ransdorpin.



En osannut odottaa paikalta mitään. Tiesin vain, että Amsterdamin keskustaan olisi vain lyhyt ajomatka. Ransdorp on ihan pikkunen maalaiskylä ja kuitenkin ihan lähellä suurta kaupunkia. Niin pikkuinen on Ransdorp, ettei sinne kulkenut edes paikallisbussia, saatikka aivan läheisyydessä ollut ruokakauppaa. Pääsisimme maaseudun rauhaan.



Lähestyttäessä kylää kadut vain kapenivat, ollen lopuksi vain yhden auton levyisiä. Peltojen laidoilla laidunsivat lehmät ja lampaat. Pikkuruisissa kanavissa ui erilaisia vesilintuja.



Majoitus, jossa vietimme kaksi yötä oli pieni erillistalo, yhden huoneen kompakti asunto, suojaisalla sisäpihalla. Asunnossa oli pieni suloinen keittiösyvennys, suihku, parvi ja ihanat unet antava Ikean Sultan vuode.



Paikka osoittautui yhdeksi parhaimmista majoituksista koskaan. Oli täysin oma rauha, oma pieni asunto, voisi kokkailla aamupalaa milloin itselle sopii. Ystävällinen omistaja Aletta lainasi pesukonettaan ja tarjoutui antamaan myös polkupyörät lainaksi. Jääkaappi oli täytetty aamupalatarvikkeilla ja itse täydensimme sisältöä vielä hyvällä hollantilaisella juustolla, punaviinillä, lomaherkuilla.



Sijainti on mitä loistavin jos haluaa päiväajelulle esim Hollannin rannalle, Keukenhofin puutarhoille, Amsterdamin keskustaan tai vaikka maaseutukierrokselle pikkukyliin. Jos rannalle olet suuntaamassa vinkkaan ihanan rantaravintolan www.strandhuyskatwijk.nl

Stranduuys Katwijk
Suosikkiannokseni, Kibbing, Strandhuysissa
Loppujen lopuksi emme edes käyneet Amsterdamin keskustassa. Jollain tapaa rauhotti tieto, että tuossa se nyt kuitenkin on, aivan saavutettavissa. Kävimme illalla syömässä meille uudessa kaupunginosassa Haveneiland-Oostissa, joka on yksi Amsterdamin kehittyvimpiä alueita. Paljon uutta rakennusta meren rannalla. Tuli läheisesti mieleen Helsimkimme Jätkänsaari. Kaupunginosassa on kivoja kahviloita ja ihania ravintoloita. Kokeile vaikka Dok 48 konstailematonta ruokaa. 



"to 19.7.2018, Ransdorp, Hollanti. ..."illalla, kun tulimme kaupungilta, laitoimme radion päälle, kuuntelimme Hollantilaista kanavaa. Ei siitä kumpikaan mitään ymmärtänyt, mutta se rauhoitti. Siinä keittiön pöydän äärellä pelasimme korttia ja joimme viiniä. Takapihan lehmät olivat menneet nukkumaan. On ollut hyvä. Huomenna matka jatkuu.""

Sillä kerralla jäi näkemättä Amsterdmin kanavakadut, siniset raitiovaunut. Ei istuttu Spuin aukiolla katselemassa ohikulkijoita Cafe Luxenburgin terassilla, mutta. Sillä kerralla pääsimme kurkistamaan hetkeksi elämää suurkaupungin laidalla. Saimme avaimen oman pienen talon oveen ja hetken pystyin kuvittelemaan, että tuo pieni asunto, nuo maalaismaiseman pellot, linnut, olisi kotini.

Little House close to Amsterdam

Sillä hetkellä, siellä pikkuruisessa kylässä tuntui kuin olisi päässyt perille.




Nähdään taas. Viikonloppu on aivan nurkan takana.

-Johanna, Moi-





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti