sunnuntai 7. helmikuuta 2021

Se upea Tanskan Silta ja yllättävän hyvä tienvarsihotelli

 Eurotour Part 13, leikin loppu siintää horisontissa

Tapahtunut aiemmissa jaksoissa:

Euroopan reissu moottoripyörällä, minä takapenkkiläisenä, mieheni kuljettajana. Olemme lähteneet matkaan Via Baltican kautta, takana tällä hetkellä yksitoista maata. Kilometrejä arviolta 5 500, mene ja tiedä ihan tarkkaan. Hauskaa ja maisemaa on riittänyt. Hellettä yli kolmen kympin ja minimaalisen vähän sadesäätä, ruuhkaa, tai vastoinkäymisiä. Edellisissä postauksissa etappien kuulumiset.


Puolipilvinen aamu Lyypekissä. Hotellin (B&B Hotel Lübeck) aamiainen oli ollut kattava, hyvin nukuttu yö rauhallisessa hotellissa. Pyörä oli saanut yöpyä hotellin parkkihallissa, johon kätevästi pääsi hissillä. On aina ilahduttavaa kun pyörän voi pakata suojassa ja lähteä mahdolliseen sadesäähän katon alta. 

Lyypekissä olimme illalla tehneet reitisuunnitelmaan päivityksen. Alkuperäisenä ajatuksena olimme varanneet yön Malmöstä. Siirtymä tuntui kuitenkin vähän liian lyhyeltä sen ollessa 300km ja näin viimeisen päivän ajoa tulisi 700km Malmö-Kappellskär. Toki ja toki, kun iltalaiva lähtee viimeisenä iltana kohti kotia voi olla hyväkin ajatus varata koko päivä ajoon. Tällä kertaa se ei napostellut. 

Booking on kätevä matkakumppani. Se taipuu ja ehdottaa kattavan valikoiman vaihtoehtoja. On myös kätevää kun kaikki varaukset on tehty samalta sivustolta, näin kokonaisuutta on helpompi hallita.  Karttaa tutkittua päädyimme viimeiseksi yöksi valitsemaan Värnamon, kaupungin eteläisestä Ruotsista, A4 tien varrelta, vähän yli 500km päässä Lyypekistä.

Lyypekki-Puttgarden sata kilometriä motaria, nopea helppo siirtymä. Siirtymä lautalla Saksasta Tanskaan tapahtuu ajamalla ajoneuvo sataman portille, josta saat ostaa lauttaan lipun. Millään lippuluukulla ei tarvitse erikseen käydä, eikä lippuja tarvitse ostaa ennakkoon. Toki, liput voi myös ostaa ennakkoon ja säästää näin vajaan kympin. Tämä päivän ennakkohinta reitille on 50 euroa. Lauttamatka kestää 45 minuuttia. Lautat ovat hyvin varusteltuja ja niistä löytyy tax free, muutama ravintola/baari, sekä paljon oleskelualueita. 

Tanska. Siellä tuntuu tuulevan aina :) Tänäkin reissuna ajoimme pysähtymättä Tanskan läpi Rödbyn satamasta aina Ruotsin puolelle asti. Aina yhtä kaunis, pysähdyttävä ja maaginen kokemus on ajaa Tanskan ja Ruotsin yhdistävä Juutinrauman silta. Silta on lähes kahdeksan kilometriä pitkä, 204 m korkea.  Tanskan puolinen yhteys lähtee ensin neljän kilometrin matkalle merenalaiseen tunneliin. Tunneli johtaa neljän kilometrin pituiselle tekosaarelle, jossa nelikaistainen moottoritie kulkee sillan päällä ja alapuolella kaksiraiteinen rautatie. 


Upeat näkymät sillalta Juutinrauman salmelle, kymmenet tuulimyllyt keskellä merta, joutsenet, purjelaivat. Näky on joka kerta yhtä vaikuttava. Sillalle ei voi pysähtyä missään kohtaa, joten kuvatessa saa olla kieli keskellä suuta, satasen vauhdissa, jotta "filmille" jäisi jokin kaunis muisto. Tässä muutama.


Monelle tämä silta lienee tuttu myös Silta -sarjasta, jonka tapahtumat sijoittuvat Kööpenhamina-Malmö akselille. Sarja lukeutuu omiin suosikkisarjoihini.

Tiet vetivät Tanskassa, taas. Joka kerta ilman mitään yllättävää. Tanskalaiset tuntuvat olevan tunnollista tienkäyttäjäkansaa. Hulvattomia ylinopeuksia ei juurikaan tapaa, tietä annetaan hyvin. Tiet ovat erinomaisessa kunnossa, ainakin näillä suuremmilla pääteillä. 


Majoitukseen saavuimme alkuillasta. Olimme varanneet Ruotsin Värnamosta pikatien varresta pikkuhotellin. Mitään kummempaa odotusta tällaiselta paikalta ei ollut. Mutta, vielä ja mitä! Ihan hulvattoman kiva majoitus. Päivän hinta yöltä kahdelta hengeltä oli 89 euroa sisältäen buffee illaset, sekä aamiaiset. Illallinen oli erittäin tasokas itse leivottuine leipineen. Kotoisaa ruokaa, paljon salaatteja, huikeita makuja. Jännä, miten omat mielikuvat voivat olla niin väärässä. Itselläni ei ole ollut kummoista mielikuvaa noista tienvarsihotelleista. 

Huomenna olisi viimeinen matkapäivä tätä reissua. Kappellskärin satamasta paatilla kotiin. Siitä vielä muutama sana seuraavalla kerralla. 

Kiva kun olit mukana,

Johanna




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti